Tips bij gladheid
4 februari 2017
Rijbewijs halen
14 maart 2017
Laat alles zien

Snelheid aanpassen.

Snelheid

Het is belangrijk om je snelheid aan te passen op de omstandigheden. Mocht je onverhoopt remmen dan kun je met een aangepaste snelheid je auto ook bij gladheid snel tot stilstand brengen. Tijdens de rijlessen van autorijschool Sense wordt daar veel aandacht aan besteedt.

Afstand

Houd meer afstand dan je normaal gezien zou doen. Mocht je voorganger plotseling remmen dan heb je bij gladheid een langere remweg nodig om op tijd tot stilstand te komen. Daarbij is het ook onverstandig om op het laatste moment in te voegen, zo voorkom je ongelukken. Tijdens de rijlessen leer je hoe je moet remmen. Wij van autorijschool Sense leren je dat precies goed aan.

Remmen

De beste manier om bij gladheid te remmen is door de motor terug te schakelen naar een lagere versnelling. Rijd je een ABS dan moet je zowel je rem als je koppeling tegelijk intrappen. Mocht je tijdens het remmen rare geluiden hoor of je rempedaal voelen trillen dan hoeft je niet te schrikken. Het antiblokkeersysteem zorgt er dan voor dat je wielen blijven draaien en je kunt blijven sturen.

Kijk vooruit

Probeer zover mogelijk vooruit te kijken om te zien wat je medeweggebruikers doen, zodat je hier tijdig op kunt inspelen. Op het moment dat je even afgeleid bent en ineens het stoplicht op rood springt of een kind de straat oversteekt is de kans groot dat je te laat reageert. En dan kunnen er vervelende ongelukken gebeuren. Vooruit leren kijken, daar wordt ook veel aandacht aan besteed tijdens de autorijlessen. Autorijschool Sense houdt altijd afstand.

Slippen

Mocht je onverhoopt in de slip raken aan de voorkant trap dan direct de koppeling in, laat het gas los en stuur in de richting waar je naar toe wilt gaan. Indien je auto aan de achterkant in de slip raakt stuur dan tegen. Autorijschool Sense adviseert om een slipcursus te volgen. Erg leerzaam hoewel we tijdens de rijles ook leren hoe je moet sturen enz…als je in een slip raak.

Bochten

Voorkom zoveel mogelijk het remmen in bochten. Je doet er het beste aan om je gas los te laten om vaart te minderen en pas weer gas bij te geven wanneer je de bocht uit bent. Trek niet aan je stuur, maar laat de auto rustig over de weg glijden en stuur daarbij in de juiste richting. Op deze manier voorkom je slipgevaar.

Rustig optrekken

Moet je vanuit stilstand wegrijden bij sneeuw of op een gladde weg? Geef dan niet te veel gas, en laat de koppeling rustig opkomen. Lukt dit niet dan is het verstandig om weg te rijden in je tweede versnelling.

Benut autosporen

Rijd in de autosporen van de auto’s voor je en stuur goed mee,  Zo volg je zonder glijpartijen de gebaande weg.  Je kunt het beste rijden in ‘verse’ losse sneeuw dan in aangereden sneeuw. In verse sneeuw heb je namelijk meer grip op de weg. Houd hier rekening mee en pas je rijgedrag hier op aan.

 

 

 

 

Comments are closed.