Snelheid aanpassen.
18 februari 2017
Dit hoort ook thuis op een examen.
1 april 2017
Laat alles zien

Rijbewijs halen

Rijbewijs aanvragen

Als je bent geslaagd voor je theorie of praktijkexamen kan je je rijbewijs aanvragen bij de deelgemeente waar je woont. Je kan een afspraak maken of je kan bij je deelgemeente langs gaan om een afspraak te maken. Hou wel rekening met lange wachttijden want mensen met een afspraak gaan voor.

Voor het ophalen van je rijbewijs heb je geen afspraak nodig. Hou wel rekening met de openingstijden van je gemeente voordat je je rijbewijs gaat ophalen. Je krijgt bij het rijbewijs aanvragen een afhaalbewijs die je mee moet nemen bij het rijbewijs ophalen. De prijzen van de rijbewijs zijn:

  • Rijbewijs €38,90
  • Rijbewijs met spoed €73,00
  • Eigen verklaring €33,80

Rijbewijs verlengen

Op je rijbewijs staat tot wanneer hij geldig is. Vanaf die datum moet je je rijbewijs laten verlengen.

Rijbewijs verlopen = niet meer rijden

Je rijbewijs verlopen?

Dan mag je geen auto meer rijden tot je een nieuwe rijbewijs heeft aangevraagd.

Als de politie je betrapt met het rijden zonder rijbewijs of een verlopen rijbewijs kunnen ze je een fikse boeten geven.

De hoogte van deze boete kan je vinden in de boetebase van het OM  (Openbaar Ministerie).

Oude rijbewijs inleveren bij vernieling

Wanneer je je rijbewijs gaat vernieuwen moet je je oude inleveren bij de gemeente. Het oude rijbewijs mag je niet behouden. Deze regel geldt binnen alle landen van de Europese Unie, dit is om fraude tegen te gaan.

Rijbewijs beschadigd

Als je rijbewijs niet goed leesbaar is voor de politie word hij niet als geldig gezien, hiervoor staat ook een boete op. Hoe hoog deze boete is kun je opzoeken.

Rijbewijs aanvragen & Rijbewijs ophalen

Je moet je nieuwe rijbewijs persoonlijk bij je gemeente aanvragen en ook ophalen. Je kan ook een spoedaanvraag doen om je rijbewijs sneller in ontvangst te nemen. (kost wel meer)

Tegenwoordig moet je voor een aanhanger een apart examen doen, vroeger kreeg je die erbij B E en nu is het alleen B. Kijk even op de website van het RDW welke aanhanger je wel mag voeren.

 

Comments are closed.